No items found.

Sint-Jans Hospitaal Damme

Het Sint-Jans Hospitaal is een historisch gebouw, gelegen aan de voet van de kerk in het centrum van Damme. Deze site is doordrenkt met geschiedenis en wordt nieuw leven ingeblazen dankzij een herontwikkelingsproject, met als doel het in ere herstellen en respecteren van de historische waarde.

Buro Groen zal als onderdeel vanhet bouwteam met ECTV (Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche) en Philippe Viérin - NoaArchitecten - de samenwerking aangaan met Global Estate Group en Group Monument. Het project omvat 26 wooneenheden die zullen inspelen op de behoefte aan compacte en moderne woonruimtes in Damme.

Bij het ontwerp werd gekeken naar de verschillende dakvormen die in de stad voorkomen, waarbij steile zadeldaken met wisselende nokhoogtes de toon zetten. Gevels in bruinrode baksteen, houten schrijnwerk en schuine daken met rode kleitegels eren de bestaande gevels van Damme en leiden de aandacht niet af van de uitzonderlijke architectuur van het Sint-Jans Hospitaal. Alle nieuwe woningen worden voorzien van compacte tuintjes, telkens verschillend van vorm, zodanig dat het individueel karakter van elke woning wordt beklemtoond. De tuintjes worden via hun poortje ontsloten en geven uit op een centrale gemeenschappelijke tuin.

Buro Groen krijgt de kans om een belangrijk onderdeel van dit project vorm te geven, namelijk de integratie met de bestaande moestuin (die ook gerenoveerd en gereconstrueerd zal worden). Deze moestuin, die een belangrijk onderdeel vormt van de historische site, biedt bewoners de mogelijkheid om te genieten van groen.

Verder worden de buitenruimtes van de hospitaalsite gekenmerkt door een reeks van tuinkamers. Een wandeling door de gebouwen en tuinkamers zal je in staat stellen de hospitaalomgeving met zijn rijke geschiedenis te ontdekken. Dit wordt een groene long in het centrum van Damme, waar ruimte is voor ontmoeting, ontspanning en natuurontwikkeling.